Senyum itu satu sedekah

Thursday, February 28, 2013

Info - Anda perlu tahu


Burger daging
Mengandungi 4 gram lemak tulen, ia membekalkan protein, zat besi, vitamin B12 sedikit serat tetapi banyak penambah kimia.

Ayam goreng
Kaya dengan lemak (hampir 60% kalori diperoleh daripada lemak), banyak garam, MSG dan pewarna kimia. Ia membekalkan protein dan vitamin B6.

Kentang goreng
Ubi kentang membekalkan protein dan vitamin C, tetapi ‘fries’ terlalu banyak lemak dan garam warna kemasannya adalah tiruan.

Susu kocak
Susu ini bercampur udara dan air. Proses ini memerlukan bahan pemekat kimia mengandungi perisa dan pewarna kimia. Susu mengandungi protein, kalsium dan lapan sudu teh gula di dalam bekas sederhana.

Minuman berasaskan kola
Mengandungi 14 sudu teh gula dalam cawan besar, pewarna kimia dan kafein.

Garam
Secara purata seseorang itu memerlukan tidak lebih daripada lima gram atau satu sudu teh sehari. Kebanyakan jumlah ini terdapat di dalam makanan secara semula jadi. Menurut satu kajian oleh Suruhanjaya Makanan London, sebiji burger boleh mengandungi dua hingga tiga gram garam.

Gula
Kebanyakan makanan segera amat manis. Bahan pemanis berkalori rendah aspartam, pernah dilaporkan membawa kesan sampingan mudarat kepada pengguna. Tapi pemerhatian berterusan pihak Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat selama lebih sepuluh tahun gagal memperoleh bukti kukuh mengenai kesan bahaya bahan ini. Demikian juga halnya dengan sesetengah ‘aditif’ makanan yang dicampurkan ke dalam makanan ringan.

Serat
Serat terkandung di dalam buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kekacang memainkan peranan penting di dalam perut. Sesetengah serat melegakan sembelit atau baik dalam penyerapan kolesterol, mengurangkan kolesterol dalam darah, mencegah penyakit jantung dan sesetengah kanser terutamanya usus. Makanan segera banyak diproses dan tidak mengandungi serat.

Vitamin dan zat galian
Jangan terpedaya dengan dakwaan vitamin dan zat galian di dalam makanan segera. Memang benar bahan-bahan itu terdapat di dalamnya tetapi tidak mencukupi memandangkan sejumlah besar lemak, garam dan kalori anda makan pada masa yang sama. Terdapat sedikit zat besi di dalam burger, kalsium di dalam keju dan susu, vitamin C di dalam kentang goreng. Namun, kandungan semua zat pemakanan ini tidak mencukupi dan terlalu sedikit.

Sumber: Harian Metro

4 comments:

mama aini said...

assalam..thanks atas perkongsian info ini.. :)

Dinas Aldi said...

Terima kasih bagi info ni. Tapi akak ni walaupun dah tau, kadang2 tu tergoda jugak.

Oklah tipu, bukan kadang2, selalu tergoda. Heheheeee.

sal-nurbeena said...

mama...

sama2 berkongsi info

sal-nurbeena said...

Kak Dinas

Betul tu kak...selalu jer tergoda. Tapi kena control ler godaan tu..t he he