Senyum itu satu sedekah

Wednesday, August 8, 2012

Aktiviti Isnin......alter baju Deeja

Mama tau kurang kesempatan nak beli2 baju raya tuk Deeja, jadi mama sambar dan bayar je baju purple ni even tangan baju panjang sampai ke ruas jari. 
Mintak mak potong mak kata tak elok dh.  Nak mama potong di hujung ada kerawang lak  di hujung tangan.
Sudahnya mama sudahkan dengan cara jahitan manik yang serabai (tukang jahit takde skill) dengan cara menyembunyikan lipatan lengan baju ke dalam (untuk kupendekkan lengan baju)
Alhamdulillah berjaya

Hasilnya......tangan baju tak panjang meleret lagi biarpun senget menget




Yang ke dua mama letak juga manik2 kat dress labuh Deeja ni.  Baju ni baru sangat tak, lama sgt pn tak.. tapi dah pernah pakai g tadika ari jumaat .Raya karang boleh jer lenjan jugak...tak kisah pon

mama letakkan manik2 tabur + batu bata batu plastik ala2 tali pinggang.  
Boleh gitue?
Belasah jer lah ek
janji tak cekci mekci cam winx club

Ada la seri sikit 

6 comments:

WuMing said...

kreatif tuuuu

mama aini said...

assalam..pandai jugalah jahitkan manik tu..kalau mama yg buat tah jadi apalah agaknya..he2x..

Dinas Aldi said...

Bertuah Deeja sebab mama Deeja kreatif, tau! Nanti bila Deeja dah besar, Deeja baca balik blog ni & tengok betapa sayangnya mama Deeja kat Deeja, okeh :)

Kak yon said...

salam kenal..
rajinnya merepair baju..

Medical Health Shaman said...

baju-baju yang bagus. bisa dijual di Indo?

sal-nurbeena said...

WuMing.....mekasih...

Mama Aini...terpaksa nih mama. dah meleret panjang sgt tgn baju tu.

Kak Dinas....harap2 Deeja menghargai apa yg mama lakukan untuknya. betapa mama sayangkannya anugerah Ilahi.

Kak Yon....terima ksaih berkunjung kesini. salam kenal

Medical Health Shaman.....ngak bisa...mau dipakai di edul fitri. :). makasih ya.