Senyum itu satu sedekah

Wednesday, December 7, 2011

buah asam gelugor

Nah, 3 biji aku buat model hari ini.  Nilah dia buah yang akan dijadikan asam gelugor @ asam keping...yang selalu kita buat masak kuah  laksa tu.  Camnilah rupa parasnya...  Chantek tak?
Siap berbedak dengan pasir lg...

 Model hari ni ada 3 kaler....kuning, kehijauan n oren2 cam pinang masak...
Yang warna oren tu memang dah masak betul la tu....

 Blur la pulak...

Sebiji yang masih sempurna dan sebiji lg yang dah mula terlerai

 Buah yang terlerai sudah....

Pokok asam gelugor....tinggi ko...

Hasil asam yang di potong2 aku tak ada sebab semua buah tu aku tak ambik.  Kasi kat biras aku bawak balik Penang.  Malas nak ambik sebab baki asam keping kt rumah masih ada banyak lagi.

 kredit google

Setelah dibersihkan buah asam boleh dipotong secara melintang mahupun menegak.
Setelah itu jemurlah di bawak terik mentari selama beberapa hari.

kredit google

Hasil setelah dikeringkan dan bolehlah digunakan

18 comments:

Gen2Merah said...

pokok asam gelugor... eh eh, santiknyaa..... masak sedap2 tau.. (",)

che mid said...

Buah tu kan, kalau makan segar macam tu je.. masam tak?

wak gelas said...

wak nggak sukak makan asam gelugor eeeeii.... eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

nurbeena said...

Gen2Merah.... tengah dok pikir nak masak apa ek? semalam pasar malam beli ayam pencen..

Che mid.... makan segar tak pernah saya cuba, masam2 kelat kot. nanti sal tanya bila balik kampung. ni kat kampung mertua.

nurbeena said...

wak gelas...mekasih wak..datang selalu yer komen2.

Zana Nordin said...

ooooooo
gini rupanya buah asam gelugur....
zana memang tak pernah jumpa
jumpa pun asam yg dah kering tu jer lah....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tgk rupa sbnr buah ni teringat sy..mak sy dulu-dulu kalau gubah hantaran tuala suka buat buah asam gelugur (pesen hantaran org zaman dolu kala lah)

Umm Mymoonah said...

Lovely pictures.

Papa Mifz said...

Baru tau asal usul nyer

maszull said...

assalamualaikum....sedap buah asak gelugur ni...dulu masa mama kecik2 suka mkn yg belah tengahnya tu sedap...:)

mama aini said...

baru pertama kali mama tgk buah asam gelugor ni..hu2x..nampak cantik !!!

Qhaifa Nur said...

dulu2 kat rumah opah saya ada, sekarang semua tinggal kenangan..
banyak gunanya..

EmbunRosaliza said...

Assalam, mmg cantik buah asam gelugor ni, tapi nak jumpa yg fresh tu mmg payah sangat, kalo ada pokok sendiri mmg best

Dinas Aldi said...

Pernah tengok buah ni tapi ingat2 lupa gitu. Terima kasih kerana boh sebab dah hampir nak lupa dah rupanya buah tu, I LIKE!

Suka sungguh asam keping dalam laksa, best!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wah mcm itu ke rupanya.. mm baru ne tengok..

bobiedanbad said...

first time tengok :)

Utay said...

maaf, saya tengah cari poko asam gelugor. Boleh inform ta ada kata mana?

terima kasih

sal-nurbeena said...

En. Utay

Yang saya tahu di malaysia ada di daerah Taiping negeri Perak.