Senyum itu satu sedekah

Friday, December 9, 2011

Nak halau cicak

Kebelakangan ni kat rumah aku mula di huni makhluk lain.  Bukan makhluk asing cam alien tuh tapi makhluk tersebut ialah cicak.  Memang aku rasa tak selesa sangat.  huwaa... salah siapa ni.  Salah aku juga la ni...tak terurus rumah kebelakangan ni sebab manjang takde jer kat rumah di kala hari cuti.

Makanya rumah menjadi berhabuk....lantai cuti mop...sekali nak mop..hambek...taik cicak da...bukan 1 bukan 2 tp lebih dr itu.
Dan menjak 2 hari ni aku nampak dia kat dapur.  Haish...tension!  Nak bunuh sian lak kat dia, nak halau konpem dia tak paham kalo aku bebel2 kat dia pon.

Ntah camner aku terjumpa kat dlam buku aku pernah simpan...tgk kat web orang lah ni. Web sapa lupa pula...tp tetap nk ucap terima kasih pada penulis.  Jom aku nak kongsi2 sikit.  Balik kang or esok ker aku pn nak cuba mana2 kaedah ni...  Kalau tak jalan gak aku guna kaedah lastik jer la....(lastik getah)

Ops...gambar cicak takyah lah yer aku letak kt sini.  Geli lak karang.....eiii...

Lada merah ditumbuk campur ngan air.  Pastu bubuh kat dalam botol spray.  Sprat kat mana2 korang selalu nampak cicak..semut...serangga..  (mungkin ni cara yg aku akan pilih)

Kulit telur....Lepas dah basuh keringkan sampai betu2 kering.  Udah itu pecah2kan pada kepingan kecil...tampal pada kertas ke, kotak ke, atau nak belanja lebih sikit guna manilakad,  pastu tampalkan kat tempat cicak slalu bertandang.  Adalah dilaporkan cicak alah kepada mineral kulit telor.


Asid borik.....jejaga...mende ni bahaya...Sila tabur dekat2 pokok berhampiran rumah anda yg banyak serangga.


Bela kucing.......Sila bela dengan penuh kasih sayang kucing2 ni....kang kalo cicak lalu kucing yang comel sila ngap cicak2 tu yer.  Baru berbaloi tuan korang membela. Tapi tak dapat dipastikan adakah kucing2 zaman sekarang masih berminat nak menangkap sang cicak.


Bersihkan rumah

Dalam dan luar rumah yang bersih.  Kana rajin2kan diri...ehehehe.

P/s:  Aku selalu angkut semut balik dari kampung bilamana bwk balik buah2an.  Semut2 tu plak nk jd semut KL, tak mo dah balik kampung lg...ehehe

12 comments:

Dinas Aldi said...

Dulu ada sekali masa di sekolah, sorang cikgu ni dia mop lantai bilik bacaan dengan air + klorox. Esok tu jumpa cicak terbungkang mati kat lantai beramai2. Ehh sebut pun geli.

Nak lastik takut dia jatuh terpelanting atas kepala, tidakkkkk!

masz_cute.blogspot.com said...

akak..bole la ina buat yer..umah ina pn byk cicak tu...tp ada jgk ina beli penangkap lipas..lipas xda...tp cicak yg mati kt dlm tu..hihi...bjaya la jgk...ada 5 ekor..mati keras dia..tensen tu klu cicak byk...besor lak tu...wekkk...nk muntah....ahahahaha...ada yg ckp beli spray serai wangi..tp x tau kt mane nk cari..

EmbunRosaliza said...

Assalam nurbenna, hehe betul tu takut cicak jatuh atas paler heheh. oh gitu ke, tq kongsi info

wak gelas said...

wak pon X sukak cicak jugakk... eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

nurbeena said...

Dinas.....tak suka bau clorox utk mop lantai. kalau cuci baju n bilik air tu oklah. Cleaner kt tpt keja dh bgtau takyah campur clorox kak yer...

Ina...ooo..ada jual ek perangkap lipas, biasa guna yg petak2 itam tu jer, tp tak mati2 lak lipas tuh. Udahya kejar sendiri jer dan 'pek' kan dia.

Embun Rosaliza...kt kampung dulu guna kaedah getah tu jer. Tp tol gak terlantun kt kepala sendiri kang...eiii...geli...

Wak....magic la Wak kalau ada yg suka cicak. Mekasih wak.

che mid said...

Kelakar la p/s beena.. takpe kalau nampak cicak tu bunuh je... ckp ke akak tak berani buat pun..

KSWSK said...

semut2 tu nak tgk KLCC kak..

Papa Mifz said...

harap lopas nih berkurangan la cicak yer kak...

mama aini said...

thanks share info ni..mama biasanya guna penyembur serangga je..hu2x..pandai semut tu nak duduk kat kota besar je..he2x..

wahida said...

yeyyy..ada petua nak halau cicak...sbb kat rumah aku ada byk cicak tau..nyampah....

aku nak try petua yg first tu..

tengs yer...

MUHAMMAD IQBAL Abdullah said...

tercari-ccari jugak tips nak halau cicak ni.... malam2 masa nak tido pandang cicak jer la.... leh la try dan share tips ni...

alang2 blogwalking ni nak ajak kira sudi-sudikan join segmen saya yer...

http://www.homosapiensz.com/2012/08/segmen-saya-nak-duit-rayarezeki-untuk.html

rafaez radzi said...

Klu nak mudah tp tindakannya agak kejam dan sadis anda spraykan aje dgn penyembur serangga khas utk lipas pd cicak tu (Kadar racunnya agak tinggi dan jgn sampai terkena mata atau kulit nanti tk psl-psl cicak tak mati kita plk masuk spital). Bila cicak tu kena ia akan buta klu tak mati. Bila buta ianya akan teraba-raba dlm kegelapan. Mcm mana cicak tu nak cari mkn bila dah buta? Akhirnya..? Kejam ke cmtu?