Senyum itu satu sedekah

Wednesday, December 14, 2011

Cubaan masak2 Siri 3- Udang ber cheese

Selangor cuti....dah 3 hari aku duduk umah jer...kuar umah pon hanya pegi kedai dan pegi taman permainan kanak-kanak.  Encik suami dari Sabtu sampai Isnin adalah bekerja.  Camtu la...aku keja en. suami cuti, aku cuti en. suami keja....

Maka aku telah mencuba udang ber cheese.  Wahida....tergoda dengan N3 mu bertandang ke rumah Kak Yan.   Ku ucapkan terima kasih kerana telah memberi ilham untuk mencubanya...



Yang aku buat ini adalah sangat2 simple.  Takde la guna bahan yang dahsyat2.  

Jom nengok2 apa yang diperlukan.

1.  Udang bersaiz besar-  ikut banyak mana nak beli n nak makan
2.  Mozzarella
3.  Parmesan
4.  Garam
5.  Lada hitam yang ditumbuk

Cara memasak

1.  Udang disiang. Sila belah bahagian belakang (jangan sampai putus dua pula), buang urat.
     Perapkan dengan garam dan lada hitam yang telah ditumbuk.

2.  Letak udang atas dulang pembakar, kalau takde guna tudung periuk pn boleh.  Susunkan udang, isikan
     mozzarella dan parmesan kebahagian belakang udang yang telah dibelah.  Taburkan lagi lada hitam jika
     suka.

3.  Bakar di dalam oven lebih kurang 8-10 minit.  Bila kita tengok cheese tu dah melebur cair kira ok lah tu.
     Kalo takde oven bakar atas dapur pon boleh jer.

Selamat menjamu selera.

P/S:  Percubaan aku hanya menggunakan mozzarella sahaja.  Malas nk beli parmersan sebab mahai sket...boleh gitu?

Haih...takkan tengok jer...cuba ler...


* Penutup N3 siri masak2 *









21 comments:

Mamamya said...

wahhh..menariknya :) blh try juga ni..klu guna udang galah mesti lg sedap kan...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

alahai kecur!

tp kan mozarella tu kira bhn dahsyatlah utk sy haha

nurbeena said...

mamamya...tentu lebih sedap. NI sal guna udang biasa2 jer (sais L lah juga)...beli kt kedai depan umah

ehehe...husband saya tanya, napa tak guna lobster...haduii...

nurbeena said...

Rina..jgn tak caya tau...udang tu kos Rm4.60.(10 ekor)

mozzarella....Rm8.50 sekampit dah parut boleh buat macam2.

Ada banyak lebih, blh la buat pizza (untuk pertama kalinya :D)

mama aini said...

ehem..terliur mama pagi2 ni..yummy !!..yummy !!..bila mama nak buat ni..hu2x..

qemaishak said...

wah tengok gambar pun dah terliur...

So Shy Lady said...

salam ziarah
pasti sdap udang cis tu
wah tpsona jugak tngok tiramisu...harus dicuba neh ;D

WuMing said...

Best nii...

Gen2Merah said...

dulu saya ni penggemar setia udang.. skrg nak kurangkan dah... baru perasan kulit saya akan gatal2 bila menyentap terlalu banyak makanan laut ni.. huhuhu

nurbeena said...

Mama...ptg ni jgk mama kena buat. ehehe

Qema....blh lah rs dia.

So Shy Lady...terima kasih berkunjung sini

WuMing...lg senang dr prosperity

Gen2 Merah... saya pn sama jg, sikit sjlah nk merasa. Lg pn makanan laut tinggi kolestrol...harus diingat

DeQWa said...

perghhh!!!! sedapnye....
i like udang....
tambah2 klu ratah camtu jer....

wahida said...

sedapnya....
mmg ramai yg tergoda dgn udang cheese rumah kak yan tu...

serius sedap!!

Wak Gelas™ said...

waduhh makkk,, wak X leh makan udang tuuuu....,, eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn..........

Dinas Aldi said...

Isy, asyik terlioq ja aih! Teringin sungguh tengok!

Nak cari udang..nak cari udang..nak cari udang...

..dan cheeeeeeeeeese...

Cho Zila said...

kalau der cheese per2pun sedapjer....

konde said...

duh sedapnye.... tuh udang


Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

KSWSK said...

kelass la kak..udang buh cheese

Papa Mifz said...

wow wee...udang bercheese...nak suh wife cubo buat la..:)

iemah said...

wah..terliur la pulak...

nazihan ali said...

wah~ mcm mudah je buat, kb nak try la buat nnti..

LIPISLADY said...

Sallam,

Nyam-nyam