Senyum itu satu sedekah

Tuesday, December 13, 2011

Cubaan masak2 Siri 2- Tiramisu

Menu hari Ahad yang aku cuba buat....tarara....hensem lagi bergaya...percaya atau tidak..memalukan atau tidak aku tetap kagum dengan hasil air tangan aku yg kedua ni.  Biarpon comot yang penting en. suami suka akan hasilnya.

Tanpa hiasan apa2 pon, gondol ajer tiramisu aku.  Sbb ms tu kat rumah yang ada hanya buah pisang, belimbing besi ngan betik.  Kalau tepek kat atas dia macam tak sesuai pulak.  Nak mintak buah berry kat rumah mama Ida lagilah segan.  Kalau minta beli lg la merapu kan...  ehehe

untuk hasil kerja yg pestime nih.  Comot2 isian aku, hanya menggunakan sudu.  Ker orang guna piping bag ek?  Ontahlah.

Proses pembuatan adalah dibantu dan di kacau oleh Khadeeja.  Dah beberapa hari ditanya bila aku nak buat sbb Deeja mungkin dah jemu tengok bahan2 yang disimpan dalam peti ais tu.  Hasilnya dapat 4 cawan setengah.  Yang setengah tu hasil isian Deeja.  Untung aku ada pembantu, jimat tenaga untuk setengah cawan. :)

Ini semua adalah pengaruh aku membaca blog supermama 
Aku rujuk resepi kat situ.  Terima kasih Ana yang sudi berkongsi resepi dan jawab soalan2 akak yer.

Jom layan hasil 4 cup setengah tiramisu aku...

Perrghh...comot ek?

Ni hasil 1/2 cawan yang dibuat oleh Deeja.  Selamat maju jaya nak..

9 comments:

fiza said...

Sedapnyaaaa...nak sikit...hehehehe...

Saya dah print resipinya, tapi tak buat² lagi ☺☺

nurbeena said...

Halamak dah habis la...hehe...
Kalau ada rezeki nk buat lg.

Fiza cubalah buat, INsyaAllah puas hati

mama aini said...

ehem..terlur mama !!..mama pun nak try nanti..he2x..

Qhaifa Nur said...

bila ni nak buat, teringin jugak...
bestkan buat...

masz_cute.blogspot.com said...

wahh...mst sedap ni kak..pdainya akk buat..:)

che mid said...

Salam, Deeja Beena dah besar boleh tolong buatkan tiramisu... deeja che mid cuma pandai tolong sepah-sepah je... eh, jangan lupa singgah rumah akak, ada entri wajib baca..

LYAfrina said...

aummm...
nmpok sedap ngat ning....

nurbeena said...

mama aini...jom la buat. cam sal senang jer...kedai bahan kek dekat jer...tinggal sediakan duitnya jer.

Qaifa...best pengalaman buat ni. xcited.

Mass_cute @ Ina...boleh la Ina....Ina reti buat kek...akak hampeh.

Che Mid....goreng keropok money pn dia nak tlg jg, sampai sal risau akan minyak panas tu.

LyaFarina...ehehe...roti kukus mu pun apa kurangnya..belom cuba lg..

DeQWa said...

sedapnye....
a'ah,resipi nie cam simple je kan..
rasenye senang je kot,nak buat gak..tpi tak berkesempatan sampai skrg.....