Selangor cuti....dah 3 hari aku duduk umah jer...kuar umah pon hanya pegi kedai dan pegi taman permainan kanak-kanak. Encik suami dari Sabtu sampai Isnin adalah bekerja. Camtu la...aku keja en. suami cuti, aku cuti en. suami keja....
Maka aku telah mencuba udang ber cheese. Wahida....tergoda dengan N3 mu bertandang ke rumah Kak Yan. Ku ucapkan terima kasih kerana telah memberi ilham untuk mencubanya...
Yang aku buat ini adalah sangat2 simple. Takde la guna bahan yang dahsyat2.
1. Udang bersaiz besar- ikut banyak mana nak beli n nak makan
2. Mozzarella
3. Parmesan
4. Garam
5. Lada hitam yang ditumbuk
Cara memasak
1. Udang disiang. Sila belah bahagian belakang (jangan sampai putus dua pula), buang urat.
Perapkan dengan garam dan lada hitam yang telah ditumbuk.
2. Letak udang atas dulang pembakar, kalau takde guna tudung periuk pn boleh. Susunkan udang, isikan
mozzarella dan parmesan kebahagian belakang udang yang telah dibelah. Taburkan lagi lada hitam jika
suka.
3. Bakar di dalam oven lebih kurang 8-10 minit. Bila kita tengok cheese tu dah melebur cair kira ok lah tu.
Kalo takde oven bakar atas dapur pon boleh jer.
Selamat menjamu selera.
P/S: Percubaan aku hanya menggunakan mozzarella sahaja. Malas nk beli parmersan sebab mahai sket...boleh gitu?
Haih...takkan tengok jer...cuba ler...
* Penutup N3 siri masak2 *
21 comments:
wahhh..menariknya :) blh try juga ni..klu guna udang galah mesti lg sedap kan...
alahai kecur!
tp kan mozarella tu kira bhn dahsyatlah utk sy haha
mamamya...tentu lebih sedap. NI sal guna udang biasa2 jer (sais L lah juga)...beli kt kedai depan umah
ehehe...husband saya tanya, napa tak guna lobster...haduii...
Rina..jgn tak caya tau...udang tu kos Rm4.60.(10 ekor)
mozzarella....Rm8.50 sekampit dah parut boleh buat macam2.
Ada banyak lebih, blh la buat pizza (untuk pertama kalinya :D)
ehem..terliur mama pagi2 ni..yummy !!..yummy !!..bila mama nak buat ni..hu2x..
wah tengok gambar pun dah terliur...
salam ziarah
pasti sdap udang cis tu
wah tpsona jugak tngok tiramisu...harus dicuba neh ;D
Best nii...
dulu saya ni penggemar setia udang.. skrg nak kurangkan dah... baru perasan kulit saya akan gatal2 bila menyentap terlalu banyak makanan laut ni.. huhuhu
Mama...ptg ni jgk mama kena buat. ehehe
Qema....blh lah rs dia.
So Shy Lady...terima kasih berkunjung sini
WuMing...lg senang dr prosperity
Gen2 Merah... saya pn sama jg, sikit sjlah nk merasa. Lg pn makanan laut tinggi kolestrol...harus diingat
perghhh!!!! sedapnye....
i like udang....
tambah2 klu ratah camtu jer....
sedapnya....
mmg ramai yg tergoda dgn udang cheese rumah kak yan tu...
serius sedap!!
waduhh makkk,, wak X leh makan udang tuuuu....,, eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn..........
Isy, asyik terlioq ja aih! Teringin sungguh tengok!
Nak cari udang..nak cari udang..nak cari udang...
..dan cheeeeeeeeeese...
kalau der cheese per2pun sedapjer....
duh sedapnye.... tuh udang
Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
kelass la kak..udang buh cheese
wow wee...udang bercheese...nak suh wife cubo buat la..:)
wah..terliur la pulak...
wah~ mcm mudah je buat, kb nak try la buat nnti..
Sallam,
Nyam-nyam
Post a Comment