Senyum itu satu sedekah

Friday, November 18, 2011

mengimbau kenangan

Hujung minngu lepas aku ngemas2 la kat bilik paling  kecik kat umah aku. Bilik lain2 pon kecik , mcm ada bilik besar lak yer.  Pastu terjumpa la sebuah buku yang berbalut gambo abang dolu2. Hahaha...bukan abang toing2 yer.  Ni ha...aku terjumpa buku lagu masa aku tingkatan 4.  Kat dalam tu pun siap ada jadual periksa akhir tahun yang tertera tahun 1993.  Lagi 2 tahun genap la usia buku ni 20 tahun. Buku lagu tu aku balut ngan gambar Kid gitaris kump. Gersang yang sekarang gitaris Search.  Lagi satu yg senyum2 tu gamba Eddie gitaris kump. CRK.  Ms buka buku tu tersengih2 aku...lawak jer rasa.
Owang soh balaja aku tulis lagu lak.

 Muka depan, Kid Gersang @ Search

Muka belakang, Eddie CRK

Aku bukanlah peminat gitar ataupon peminat kedua2 gitaris  ni.  Tapi saja jer aku letak kasi nampak rock sikit la kononnya buku lagu ni.
Kawan2 kelas aku pon ada buku lagu...tapi kami takat ada buku lagu jer la.  Tak pernah la pegi nengok artis2 nyanyi.  Masing2 copy mengopy.  Dan aku rasa bubudak sekarang ni pun mungkin ada lagi yg buat mcm ni.  Aku agak jer la.  Skrg kan dh modern.

Meh tengok lak lagu apa yang aku ada...
Ni salah satu lagu fav. aku....'Asyik' dendangan Damasutra.
Lagu ni penuh makna...mengenai kecintaan hamba terhadap penciptanya.

Cantik tak tulisan aku masa tu? 

Masa sambung stadi ada kaset lak.  Tinggal ni jer yg aku simpan...yg lain2 dah rosak...kena rembat pon ada. Paling tragis aku terbeli kaset Siti Nurhaliza tiruan dengan harga original.  Bukan ada duit pon, tp sebab suka sangat aku beli gak... ms tu album ke 2 beliau tgh meletop2.

Antara yg tinggal dlm simpanan n masih elok
Tp yg cinta rasul tu ms dah kahwin br beli. En. suami yg beli.

Yg tepi sekali cover cartoon tu takde dalam pasaran.  Kawan aku bagi, lagu2 alternative termasuk 2 lagu yg dia nyanyi.
MLTR...suka lagu2 dia.
Spring ok la...tak minat sgt pn tp ntah mcm mana bleh terbeli.
Yg U.ks tu paling aku berhantu...suka sangat2...
Yang aku sayang dah hilang 'Balada gemilang'
Kaset nasyid 'Suara Hati' pon dah hilang.  Dalam tu ada lagu2 The Zikr (Raihan), Nada Murni (Hijjaz).  Lain2 kumpulan aku tak ingat.  Lagu2 yg ada sekarang pun banyak yg disadur semula dr album tu.
Aku layan jer la mcm2, tp bukan la fanatik sangat...Zaman stadi tu aku layan juga group PMI.  Derang rajin tarik aku nk join group tu, tp aku jer yg malas.

Sekian saja...sory yer kalau boring.

10 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

cantik tulisan awak dlm bulu lagu tu..sy siap tgk dekat-dekat lg..dulu kan ms sekolah sy pantang nmpk tulisan org cantik sy misti tiru..tulisan sy mcm-mcm jenis kt sekolah dulu..nmpk sgt sy org takda pendirian kan..haha


sy ada x ek buku lagu..rsnya takda..sy cuma rajin tulis lagu kt mana yg sempat jer..belakang buku ker..

kaset-kaset sy ada jugalah 2-3 ketul tp kebanyakannya org kasik..MLTR tu best..bf cinta monyet sy bagik haha..kaset plg sy sayang soundtrack Ada Apa Dgn Cinta..cair kena panas psl tinggal dlm keta..cedeyyy..

nurbeena said...

Aha..pernah jg baca ttg tulisan tak sama jenis makanya orgnya tak tetap pendirian.

Tp kalau jawab periksa akak mmg tak guna tulisan sambung, lambat. Ni kalo tenang2 jer.

WuMing said...

WuMing minat rock... malah juga gitar dan drum

Puan Kutu said...

cantik tulisan..tulisan sy tak secantik tu..hehe..

wow layan search..buku lagu2 tu dulu sy adalah jugak.tp masa sy sek men popular dengan kump s..macam spin,scoin,sting,spoon n so on.biasalah tulis lirik lagu kan.keke..

sy pun suka dengar lagu ukays abg punya.lagu dia semua best2 kan?

klu sy beli, cuma kaset sheila on 7 dengan exist saja.haha..

nurbeena said...

WuMing...hai, selamat berkenalan.
Suka alat muzik rupanya. saya dulu2 jer suka tulis camni. skrg tak minat dah.hihi

Pn. Kutu
Terima kasih atas pujian.
tak la...zaman tu saya tak minat search pon.serabai sgt rs.haha.
Tp sal suka lagu "Teguh" dendangan search.

Ooo..zaman2 tu sal dh habis sekolah menengah. tak silap tu tahun 1995-1996

wahida said...

mmg memori betul tgk n3 ni...saya dulu pun ada buku lagu..siap ada 2 3 buku gak la...hehe...

iemah said...

wau, lamanya dh 18 thun, ad lg buku tu...

nurbeena said...

Wahida...wow...sampai 2-3 buku tu

Iemah...simpan jgn tak simpan. Nostalgic nih.

mama aini said...

nurbeena..mama pun ada koleksi kaset penyanyi yg mama suka..terjiwanglah pulak..cantik tulisan nurbeena tu..

KizZ said...

Pergh...itu gitaris terbaik tu mereka...

EM,tuan blog jom exhange link nak?
kalau dah letak link Kiz garden kita bagitau ya..