Senyum itu satu sedekah

Tuesday, September 13, 2011

Rumah terbuka FABE

Pagi tu aku sibuk2 kat dapur menyiapkan juadah soto untuk dihidang kat kengkawan aku yang nak datang umah.  Rebus nasi impit, buat sup ayam, goreng bihun (sebagai ganti soohoon), bawang goreng dan sambal kicap.  Siap2kan gelas, mangkuk, sudu dan garpu. Ayam pon aku sempatkan carik2. 
Tup2 dapat msg dr abang aku lak...open house umah dia.  Ayo...camner nak pegi ni.  Nak sangat pegi tp mcm tak dapat jer...aku pon reply blk tak dapat pegi...tapi takper sbb yang lepas2 aku pegi tau... nanti aku nak pegi gak walaupun time tu ade biskut jer ngan air o. hehe.

Siap2 jemur kain, iron baju, kemas2 umah sket...pastu bersiap nak ke hari raya fabe....derang buat kat Taman Metropolitan Kepong. Kat taman layang2 tu...kalau hari Sabtu dan Ahad memang pack sesangat kat situ.  Lagi2 kalau petang hari...berjinggut nak cari parking.

Sampai kat parking keta aku nampak kelibat Aleya Zara.  OOoo..datang ngan uncle dia.  Seronok la Deeja ada kawan....kawan setaska....Aleya umur 4 tahun.  Petah bercakap budak nie.  Comel jerr berbaju biru....


Kami pon berjalan kaki menuju lokasi kejadian....

 Adeh.....sakit pokok ni kena ikat, sesak napas ke en pokok?

 Antara yang hadir

 Juadah yang disediakan....nasi beriyani..aku tak snap semua sebab malu...

 Yang ni suami aku bedal....pusingan kedua...
Dalam pinggan tu ada karipap, nasi impit kuah kacang, popiah...
Popiah dia memang best...kategori mabeles..dengarnya air tangan en Azam.  Tapi memang dia pandai buat kuih pon.

Sedang elok jer kat depan tu taman permainan kanak2.
Maka mak ayah makan, anak2 pon main...makan memang tak ingat, tak mou makan pon.  ulang alik minum air jer...


 Kejap2 baik, kejap2 gaduk.  Merajuk si Aleya ni nak bunga manggar tu lebih.  Biasa la budak2!

 Penganjur utama majlis...yang berbaju melayu putih.

Dah siap2 makan, kenyang perut aku pon tepon kawan aku, dah sampai kat puchong.  Maka kami pon nak balik lah....teringat bergedil soto aku tak goreng lagi... harap2 sempat la.  Makanya bangun salam2 wish terima kasih.  

Kami pon berangkat menuju ke parking.  Ni lah laluan yang kami gunakan untuk ke parking keta.  Terus bergegas balik umah.  Jemm pulak jalan.  Ayork...kang tetamu lak sampai dulu.  Elok jer lagi beberapa minit nak sampai umah derang tepon.  Udahnya aku tunggu jer tepi jalan dan bawak derang ke rumah.    Tapi gambar raya kat umah aku takder..terluper sudah

2 comments:

E'sha said...

Mcm x ramai org pun. Best ke? Suasana tmpat nampak best

nurbeena said...

lebih kurang mcm tu la, rs sbb ramai tak tau sbb ramai tak open email n dlm email tu tak mention d jemput. suasana tu okey la.